Er verandert veel in het dagelijks leven van jonge, talentvolle sporters. Niet alleen een toenemend aantal trainingsuren en wedstrijden, maar ook lange periodes van huis of zelfs al op relatief jonge leeftijd uitwonend. Er worden ingrijpende keuzes gemaakt en de consequenties van die keuzes moeten worden doorgrond en geaccepteerd.

Topsport vraagt kortom al op jonge leeftijd een hoge mate van zelfstandigheid en een leefstijl die bijdraagt aan de gestelde doelstellingen. Doordat niet mag worden verondersteld dat dergelijke competenties automatisch aanwezig zijn bij de betreffende leeftijdsgroep is het noodzakelijk om ze hierin te ondersteunen en begeleiden.

Om je als talentvolle sporter een goede ‘leefstijl’ aan te leren kun je gebruik maken van het multidisciplinair team van het RMTC. In het team zitten de volgende experts die je verder helpen te ontwikkelen.

Sebastiaan Kuijper, talentbegeleider, Topsport Gelderland
Talentbegeleiding houdt in het informeren en adviseren van de sporter rondom het effectief inrichten van de leef- en trainingsomgeving en in sommige gevallen hem/ haar ook ondersteunen bij de uitvoering. Sebastiaan heeft ook contact met talentcoördinatoren onderwijs bij verschillende topsportvriendelijke scholen in de regio waarmee een samenwerkingsverband geldt met Topsport Gelderland. Dit zijn Pallas Athene College (Ede), Marnix College (Ede), CSG Het Streek (Ede), Rembrandt College (Veenendaal) en het Chr. Lyceum Veenendaal.

Je kunt met hem een (kennismakings) gesprek aanvragen waarbij hij jouw ‘omgevingsdriehoek’ zichtbaar maakt en jou verder kan helpen in het maken van bewuste keuzes. Sebastiaan brengt jou ook in contact met de andere experts en partners binnen het RMTC.

Sebastiaan Kuijper

Marleen Boerboom, sport diëtist, MB Performance Nutrition
Sport en voeding gaan hand in hand samen. Voeding heeft veel invloed op de gezondheid en de prestatie van de (jeugdige) sporter. Hierbij is het van belang dat zowel de sporter als zijn omgeving over voldoende basiskennis en vaardigheden beschikken omtrent het onderwerp sportvoeding, zodat deze gewoonten een fundament vormen voor verdere ontwikkeling in de sportcarrière van deze sporter. Daarbij is voeding tegenwoordig veel onder de aandacht en heeft iedereen er een mening over. Het is daarom niet makkelijk om de zin van de onzin te scheiden. Daarnaast is iedere sporter uniek en daardoor is voeding heel persoonlijk en is maatwerk noodzakelijk.

Marleen verzorgt als sportdiëtist workshops/ bijeenkomsten voor groepen sporters en ouders en begeleidt daarnaast ook individuele sporters binnen hun ontwikkeling in hun sportcarrière.

Meer informatie is te vinden op www.mbvoedingsadvies.com.

Workshop voeding logo_performancenutrition_omgekeerdekleurenvoorformulieren

Wendy Schootemeijer, dopingvoorlichter, Dopingautoriteit NL
De Dopingautoriteit geeft voorlichting aan sporttalenten, waar zij een introductie krijgen van het onderwerp doping. Hierbij komen onder andere de dopingregels, dopingcontroles en risico’s voor onbewust dopinggebruik aan bod. Het is ook mogelijk om een e-learning module hiervoor te volgen.

Een aanvraag voor een voorlichtingspakket Goud, Zilver en Brons behoort tot de mogelijkheden.

Workshop doping